Goyan aaveet

 

Tell me what the truth is

 

Tsekkiohjaaja Milos Formanin draamassa Espanjan kuohuvaa historiaa tarkastellaan legendaarisen kuvataiteilijan, Francisco Goyan (1746-1828) näkökulmasta. Elokuvan pääosissa on Javier Bardem (Meri sisälläni), Natalie Portman (Tähtien sota, Closer) and Stellan Skarsgård (Good Will Hunting).

Vuonna 1792 inkvisitio vangitsee Goyan teini-ikäisen muusan Ineksen (Portman). Ines on rikkaan kauppiaan tytär, joka joutuu kevein perustein julman tuomioistuimen eteen. Goya (Skarsgård) on pakotettu anomaan viattomalle tytölle armoa vallanhimoiselta munkilta, Lorenzolta (Bardem). Ranskalainen vallankumous kaataa 15 vuotta myöhemmin inkvisition diktatuurin. Tuolloin Goyan luomikyky on voimakkaimmillaan, mutta hänestä on tullut kuuro. Yhä häntä vaivaavat Ineksen kauniit kasvot.

Milos Forman ja tuottaja Saul Zaentz ovat aikaisemmin työskennelleet tuloksellisesti yhdessä elokuvissa Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Amadeus (1984). Näistä Yksi lensi yli käenpesän palkittiin viidellä ja Amadeus peräti kahdeksalla Oscarilla. Molemmat elokuvat saivat mm. parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan palkinnot.


 
 

"Elokuvan parasta antia on Natalie Portmanin loistelias roolisuoritus." - Annaleena Jalava, Anna

 

"Vivahteikkaan ja hienosti näytellyn epookin suurin ansio on sen perusasenteessa. Milos Formanille historia on machiavellimainen näytelmä, jolle saa nauraa, mutta jonka äärellä ei pidä vaipua kyynisyyteen." - Matti Rämö, Image

 

"Espanjan luultavasti paras miesnäyttelijä Bardem on ollut vakuuttava ennenkin. Hänen suorituksesnta isä Lorenzona on jälleen uusi muistutus hänen taidoistaan." - Jukka Halttunen, Episodi

Elokuvan traileri
Katso »

 

Stellan Skarsgårdin kotisivut
Klikkaa »

Suomenkielinen nimi:
Goyan aaveet
Alkuperäinen nimi:
Goya's Ghosts
Ohjaus:
Milos Forman
Pääosissa:
Stellan Skarsgård, Natalie Portman, Javier Bardem, Randy Quaid, José Luis Gómez, Michael Lionsdale
Tuotantovuosi:
2006
Tuotantomaa:
USA / Espanja
Genre:
Draama
Käsikirjoittaja:
Milos Forman, Jean-Claude Carriere
Ensi-ilta:
6.4.2007
Ikäraja:
K13
Kesto:
1h 56min