Pahuus

 

Ystävyys. Toivo. Rakkaus.

 

”Isku osui poskiluun yläosaan.” Näin alkaa Jan Guilloun omaelämäkerrallinen teos Pahuus (Ondskan,1981), joka kertoo väkivallan ja alistamisen kierteestä ja yrityksestä katkaista se.

Mikael Håfström on ohjannut tämän raastavan elokuvan nuoresta Erikistä (Andreas Wilson), jota on aina lyöty – ja joka on aina lyönyt. Poikaansa Erikiä verille hakkaavan isäpuolen opit näkyvät pojan käytöksessä koulussa, joten hänet erotetaan ja näin nuorelle Erikille jää enää yksi vaihtoehto suorittaa keskikoulu loppuun, Stjärnsbergin sisäoppilaitos.
Tämä paremman väen koulu ylpeilee toverikasvatuksella – oppilaiden omalla kurinpitojärjestelmällä, joka itse asiassa on silkkaa summittaista simputusta. Erik päättää, ettei enää ikinä joudu tappeluun eikä koskaan enää lyö ja pyrkii kaikin keinoin irti väkivallasta, mutta lopulta hänenkin rajansa tulee vastaan.

Pahuus on paitsi elokuva väkivallan kierteestä ja siitä, miten löytää tie ulos kierteen keskeltä, ennen kaikkea myös elokuva voimakkaasta ystävyydestä ja pelastavasta rakkaudesta.

Elokuvan pääosassa, Erikinä, nähdään nuori, äärimmäisen karismaattinen näyttelijä Andreas Wilson, joka on saanut roolistaan jopa kansainvälistä tunnustusta ja hänelle povataankin jo uraa myös Ruotsin rajojen ulkopuolella.
Upean suorituksen elokuvan naispääosassa tekee suomalainen Linda Zilliacus.Elokuva sai avausviikonloppunaan Ruotsissa uskomattomat 108.000 katsojaa, ja oli huikea kritiikkimenestys.

Jan Guilloun kirja julkaistaan Suomessa Loisto-pokkarina marraskuussa 2003.

 

Ondskan
Klikkaa »

Suomenkielinen nimi:
Pahuus
Alkuperäinen nimi:
Ondskan
Ohjaus:
Mikael Håfström
Pääosissa:
Andreas Wilson, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus, Jesper Salén, Marie Richardsson, Henrik Lundström
Tuotantovuosi:
2003
Tuotantomaa:
Ruotsi
Genre:
Draama
Käsikirjoittaja:
Hans Gunnarsson, Mikael Håfström
Ensi-ilta:
14.11.2003
Ikäraja:
K15
Kesto:
1h 56min