Uutiset

Suomi-Filmin elokuvien levitysoikeudet Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle (KAVA)

 

(23.12.2011)

Suomi-Filmi Oy:n elokuvien levitysoikeudet siirtyvät Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle (KAVA) tänään 16.11.2011 tehdyn sopimuksen mukaan.

Suomi-Filmin elokuvaoikeuksien hankinta on jatkoa kotimaisten elokuvien levitysoikeuksien ostolle. Elokuussa KAVA:lle siirtyivät Finnkinolta kotimaisten elokuvien levitysoikeudet. Kotimaisen elokuvan kulta-ajan tuotannosta valtaosa on nyt kansallista omaisuutta.

Kaupalla halutaan varmistaa, että kotimaisia elokuvia voidaan edelleen esittää elokuvateattereissa myös digitaalisella aikakaudella. Hanke nähdään tärkeänä KAVA:ssa, jossa aloitetaan tänä syksynä kotimaisen elokuvan digitoiminen.

Kauppaan sisältyvät Suomi-Filmi Oy:n omistamien elokuvien teatterioikeudet sekä tallenne- ja nettilevityksen oikeudet. Elokuvien tv-oikeudet ovat Ylellä. KAVA:lle siirtyvät myös Suomi-Filmin elokuvien oheisaineistot oikeuksineen.

Kauppaan kuuluu noin 150 pitkää Suomi-Filmin elokuvaa. Näiden joukossa on mm. Teuvo Puron, Erkki Karun, Valentin Vaalan, Hannu Lemisen, Risto Orkon, Ilmari Unhon, Jack Witikan ja Matti Kassilan teoksia. Joukkoon mahtuu useita koko kansan rakastamia klassikoita sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita elokuvateoksia.

Käytännössä kotimainen mykkäelokuvatuotanto kokonaisuudessaan siirtyy KAVA:n haltuun. Mukana ovat mm. Teuvo Puron Anna-Liisa (1922) ja Noidan kirot (1927) sekä Erkki Karun Koskenlaskijan morsian (1923) ja Nummisuutarit (1923).

Kaupan myötä arkistolla on nyt koko Vaalan tuotanto. Suomi-Filmin tuottamia klassikkoelokuvia ovat mm. Kaikki rakastavat (1935), Juurakon Hulda (1937), Ihmiset suviyössä (1948), Loviisa - Niskavuoren nuori emäntä (1946) sekä Lea Joutsenon tähdittämät Tet-komediat.

Suomi-Filmin tuotantoja ovat niin ikään Risto Orkon Siltalan pehtoori (1934) ja VMV 6 (1936), Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961), Lemisen Vieras mies (1957) sekä Kassilan Päämaja (1970). KAVA:lle siirtyy Suomi-Filmin kautta myös muiden yhtiöiden elokuvia kuten Kurt Jägerin Elämän maantiellä (1927) ja Teuvo Puron Meren kasvojen edessä (1926) sekä Erik Blombergin Valkoinen peura (1952).

Kauppa on tehty Opetus- ja kulttuuriministeriön myötävaikutuksella ja osana KAVA:n digitointihanketta. 

Lue lisää
Kansallinen audiovisuaalinen arkisto »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu