Uutiset

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saaneen Reindeerspotting-dokumentin ikäraja puhuttaa jälleen

 

(7.10.2011)

Torstaina tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkitun dokumenttielokuvan Reindeerspotting – Pako joulumaasta K-18-ikäraja puhuttaa jälleen. Tuotantoyhtiö Bronson Club toivoo, että tunnustuksen myötä elokuvan ikärajaa voitaisiin harkita uudelleen. "Lukuisat opettajat ovat ilmaisseet meille halunsa käyttää elokuvaa myös alaikäisten opetuksessa, mikä ei tällä hetkellä korkean ikärajan takia ole mahdollista. Myös asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Nuorisotutkimusverkostosta ja useasta sosiaalialan laitoksesta ovat ottaneet kantaa Reindeerspottingin ikärajan laskemisen puolesta," elokuvan tuottaja Oskari Huttu toteaa.

Ikärajan laskemisen puolesta lausuntonsa on antanut muun muassa Nuorisotutkimusverkoston dosentti ja erikoistutkija Mikko Salasuo, joka puoltaa elokuvan käyttöä opetustarkoituksissa: "Päihdevalistuksessa ja -kasvatuksessa autenttisen materiaalin puuttuminen on pitkään nähty isona pulmana. Käytetty materiaali on usein läpinäkyvää ja menettää siksi uskottavuuden nuorten silmissä. Elokuva Reinderspotting – Pako joulumaasta täyttää ison aukon suomalaisen ehkäisevän päihdetyön ja valistuksen kentässä. Se tarjoaa uskottavan kuvauksen huumeongelmaisten elämästä ja ongelmakäytön seurauksista."

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto myönnettiin Reindeerspotting – Pako joulumaasta -elokuvan työryhmälle, johon kuuluivat ohjaaja ja käsikirjoittaja Joonas Neuvonen, käsikirjoittaja ja leikkaajaa Sadri Cetinkaya, käsikirjoittaja Venla Varha, tuottaja Oskari Huttu sekä tuottaja Jesse Fryckman. Elokuva on Bronson Club Oy:n tuotantoa ja sen levittäjä on Nordisk Film.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan palkintoperustelut:
"Reindeerspotting – Pako joulumaasta on ainutlaatuinen ja väkevä kuvaus huumeongelmasta yhden nuorukaisen näkökulmasta hänen itsensä ja hänen lähipiirinsä kertomana ja heidän omalla kielellään. Reindeerspotting-elokuva osoittaa, että vaatimattomallakin kalustolla voidaan tehdä vaikuttavaa dokumenttifilmiä, kunhan idea kantaa. Taitavan leikkauksen tukemana kertomus ylläpitää katsojan mielenkiinnon.
Reindeerspotting levittää yhteiskunnan kannalta erittäin keskeisestä aiheesta sisäpiirin tietoa, jota muuten on vaikea saada. Elokuvaan liittynyt ikärajakeskustelu sekä päähenkilön traaginen kuolema elokuvan valmistumisen jälkeen lisäsi sen tunnettuutta mutta samalla paljasti, miten vaikeasti lähestyttävästä ja vaarallisesta asiasta elokuva kertoo. Dokumentti tuo voimakkaan lisän tavanomaiseen, moralisoivaan huumevalistukseen. Vaikka se ei moralisoi, se saa katsojan tekemään moraalisia kannanottoja.
Dokumentti tavoittaa eri ikäluokat eikä ole aikaan ja paikkaan sidottu. Teos herättää ajatuksen: jos tällaista tapahtuu Rovaniemellä, se voi yhtä hyvin tapahtua kotikulmilla, ehkä juuri meidän lapsillemme ja heidän ystävilleen.
Reindeerspotting – Pako joulumaasta -dokumenttielokuva saa katsojansa miettimään, mikä meni väärin ja voisimmeko tehdä jotain, ettei tällainen toistuisi."

‎"Palkinto on myös hyvä kommentti ikäraja-asiaan. K-18-taakka on este sille, että tämä huumeiden glamouria erinomaisen tehokkaasti riisuva dokumentti tavoittaisi teiniyleisön."
- Toimittaja Kalle Kinnunen Suomen Kuvalehden Kuvien takaa -blogikirjoituksessa "Ansaittu, mutta yllättävä tunnustus: Reindeerspotting sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon".

 

Lue lisää
Lisätietoja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnosta »
Reindeerspotting – Pako joulumaasta »
Kalle Kinnunen Suomen Kuvalehden Kuvien takaa -blogi »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu