Uutiset

DAME HELEN MIRREN POHJOISMAIDEN NEUVOSTON ELOKUVAPALKINNON 2011 PALKINTOLAUTAKUNNAN PUHEENJOHTAJAKSI

 

(13.9.2011)

Oscar ®-palkittu näyttelijätär Dame Helen Mirren toimii Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2011 palkintolautakunnan kunniapuheenjohtajana ja julistaa voittajan yhdessä muiden palkintolautakunnan jäsenten kanssa palkitsemistilaisuudessa Kööpenhaminassa 17. lokakuuta 2011. Tiedon on julkistanut tänään Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto, joka jakaa Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon Pohjoismaiden neuvoston puolesta.

Pohjoismaiden arvostetuimman elokuvapalkinnon palkintolautakunnan jäseneksi on ensimmäistä kertaa kutsuttu kansainvälinen elokuvapersoona. Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston johtaja Hanne Palmquist toteaa: “Meille on suuri kunnia, että Helen Mirren liittyy joukkoomme Kööpenhaminassa. Hänen laaja kokemuksensa tekee hänestä juuri sopivan henkilön arvioimaan - yhdessä muiden palkintolautakunnan jäsenten kanssa - viittä ehdolla olevaa elokuvaa ja valitsemaan voittajan. Yhtenä maailman lahjakkaimmista ja kiitetyimmistä näyttelijöistä Helen Mirren tietää, mitä käsikirjoitukselta, ohjaukselta ja tuotannolta vaaditaan, jotta lopputuloksena on poikkeuksellisen hieno elokuva.”

Helen Mirrenin ohella Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon palkintolautakunnassa vuonna 2011 ovat mukana elokuvakriitikko Per Juul Carlsen (Tanska), viestintäpäällikkö Outi Heiskanen (Suomi), johtaja Sif Gunarsdottir (Islanti), ohjelmavastaava Silje Riise Næss (Norja), elokuvakriitikko Fredrik Sahlin (Ruotsi) sekä Pohjoismaisen elokuva- ja televisiorahaston johtaja Hanne Palmquist.
Voittajan julistamisen jälkeen Mirren ja voittajaelokuvan ohjaaja käyvät keskustelun, jonka Grand Teatretissa juontaa palkintolautakunnan ruotsalaisjäsen Fredrik Sahlin.

Helen Mirren on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä, jonka kansainvälinen ura ulottuu teatterinäyttämöltä valkokankaalle ja televisioon. Hänet on useasti palkittu väkevistä ja monisyisistä roolisuorituksistaan – hän voitti mm. Oscar®-palkinnon vuonna 2007 kuningatar Elisabet II:n roolistaan elokuvassa The Queen. Cannesissa hänet on palkittu parhaasta naispääosasta elokuvissa Cal (1984) ja Hullu kuningas (1995). Mirren on saanut maailmanlaajuista tunnustusta myös rooleistaan
elokuvissa Gosford Park (2002) ja Viimeinen asema (2010), josta hän sai Oscar®-ehdokkuuden. Hänen viimeisimpiä elokuvatöitään ovat mm. István Szabón The Door, Rowan Joffen Brighton Rock, John Maddenin The Debt ja David Mametin yhä keskeneräinen projekti Phil Spector, jossa hänen vastanäyttelijänään on Al Pacino.
Televisiossa hän on tullut tunnetuksi rikosylikomisario Jane Tennisonin roolista palkitussa tv-sarjassa Epäilyksen polttopiste. Hänen tunnetuimpiin televisiotöihinsä kuuluu myös nimirooli draamasarjassa Elisabet I, josta hän voitti sekä Emmyn että Golden Globen parhaasta naispääosasta.

Tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 2011 ehdokkaat ovat:
Tanskan Truth About Men (Sandheden om mænd) ohjaus Nikolaj Arcel, Suomen The Good Son (Hyvä poika/Den goda sonen) ohjaus Zaida Bergroth, Islannin Undercurrent (Brim) ohjaus Árni Ólafur Ásgeirsson, Norjan Oslo, August 31st (Oslo, 31. august) ohjaus Joachim Trier ja Ruotsin Beyond (Svinalängorna/Sovitus) ohjaus Pernilla August.

Pohjoismaiden merkittävin elokuvapalkinto jaetaan tasan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken. Yhteensä 350 000 Tanskan kruunun (noin 47 000 euron) suuruinen palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle ja omaleimaiselle elokuvalle, joka kytkeytyy vahvasti pohjoismaiseen kulttuuriin.
Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaetaan nyt kahdeksannen kerran. Aikaisempina vuosina se on myönnetty mm. seuraaville: Aki Kaurismäki (Mies vailla menneisyyttä/The Man without a Past 2002), Roy Andersson (Sinä elävä/You the Living 2008), Lars von Trier (Antichrist 2009) ja Thomas Vinterberg (Submarino 2010).
Palkinto luovutetaan Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Kööpenhaminassa 2. marraskuuta. Samalla juhlitaan Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon saajia. Palkintojen tavoitteena on muun muassa vahvistaa pohjoismaista kulttuuriyhteyttä ja kehittää Pohjolaa kulttuurisena kotimarkkina-alueena.

 

Lue lisää
Lisätietoa »
Lisätietoa »
Lisätietoa »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu