Uutiset

PETER VON BAGHIN UUSI ELOKUVA ENSI-ILLASSA JUHLAVIIKOILLA

 

(18.8.2011)

Peter von Baghin dokumenttielokuva Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata saa ensi-iltansa Helsingin Juhlaviikkojen erikoisnäytöksessä sunnuntaina 28.8.2011 klo 19 elokuvateatteri Bio Rexissä.

Elokuva kertoo suomalaisen taiteen tarinan läpi vuosikymmenten 1800-luvun lopulta modernin Suomen syntyyn Juhani Ahon, hänen läheistensä ja sukunsa kautta. Päähenkilöitä ovat Ahon lisäksi hänen vaimonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt, seuraavaa sukupolvea edustavat elokuvantekijät Heikki Aho ja Björn Soldan sekä Heikin tytär, valokuvaaja Claire Aho.

Juhani Aho loi suomalaisia enimmin säväyttäneet ja kestävimmiksi kuviksi osoittautuneet tiivistykset siitä, miten perinteinen yhteisö alkaa muuttua. Venny Soldan-Brofeldt aukaisi töissään ovia kulttuurieliitin maailmaan ja näki tulevaisuuteen. 1930-luvun Aho-Soldanin elokuvissa taas on tiivistynyt jälkipolville kuin unikuvana vuosikymmenen olemus, tosiseikkojen ja elämänharhan arvoituksellinen ykseys, aika jolloin Suomen kauaskantoinen unelma näytti saavuttavan täyttymyksen tasoja. Ajan kulkua seurataan vielä finaalina Claire Ahon huimien värivalokuvien johdatuksella 1950- ja
1960 luvuille asti. Elokuva liikkuu eri aikojen väliä: asiat kertautuvat, kehittyvät ja saavat uuden olomuodon. Sanat, maalaukset, liikkuva kuva ja valokuvat heräävät eloon ja todistavat modernin Suomen synnyn, sodan ja aikakausien muutoksen.

Elokuva on ajankohtainen siksikin, että tänä vuonna tulee kuluneeksi
150 vuotta kansalliskirjailija Ahon syntymästä (11.9.) ja Aho & Soldanin ja Claire Ahon tuotantoa on esillä useissa näyttelyissä, mm.
Ateneumissa, Helsingin Taidehallissa ja Virka-galleriassa.

Elokuvan näytökseen jaetaan ilmaislippuja Juhlaviikkojen festarikioskista Lasipalatsin Akkuna-tilasta 19.8. alkaen.

Elokuva esitetään myös torstaina 1.9. klo 17 Ateneumin Ateneum-salissa osana Runokuu-tapahtumaa. Kansallisesta kulttuuriperinnöstä ovat keskustelemassa mm. runoilija Olli Sinivaara ja Taide & Design -lehden päätoimittaja Maria Hirvi-Ijäs. Miten modernia Suomea rakentaneiden aikakausi vertautuu nykypäivään? Voiko kulttuuria brändätä? Mikä on kansallisen kulttuuriperinnön asema globaalissa taidemaailmassa?
Elokuva esitetään keskustelun jälkeen. Ohjaaja Peter von Bagh on paikalla vastaamassa elokuvaa koskeviin kysymyksiin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

YLE Teema esittää elokuvan Juhani Ahon syntymäpäivän kunniaksi lauantaina 10.9. klo 21. 

Lue lisää
Illume »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu