Uutiset

MIESTEN VUOROLLE PALKINTO LYYPEKISSÄ

 

(8.11.2010)

Miesten vuoro on voittanut pääpalkinnon dokumenttielokuvien sarjassa Saksan Lyypekissä järjestetyissä Nordic Film Days -festivaaleilla. Palkintoa tavoitteli 27 elokuvaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Virosta, Latviasta, Puolasta ja Tanskasta.

Tuomaristo kommentoi päätöstään palkita Miesten vuoro seuraavanlaisesti:
"The directors have chosen bizarre surroundings to show the joys and sorrows of people with different fates. Not only do the latters' pores become unblocked in the sauna, but their innermost feelings also come to the surface. Emotional outpourings alternate with images of slightly flippant sauna locations. Allowing for long silences enables the protagonists to open up completely, and while the audience forgets the presence of a film team, it seems to be sitting alongside the protagonists in the "Steam of Life".

Miesten vuoro on Suomen virallinen Oscar®-ehdokas ja elokuva on nimetty ehdolle tämän vuoden European Film Awards -palkintojen dokumenttielokuvakategoriaan kilpailemaan Prix Arte -palkinnosta sekä se on myös ehdolla IDA Documentary Awards 2010 Distinguished Feature Award - palkinnon saajaksi pitkien dokumenttielokuvien kategoriassa. Miesten vuoro on tähän mennessä haalinut kansainvälisen kilpailun pääpalkinnot Tel Avivista, Varsovasta ja Pärnusta sekä Silver Dove -palkinnon DOK Leipzigista Saksasta, tuomariston erikoispalkinnon Silverdocsista Amerikasta, ekumeenisen palkinnon Visions du réel -festivaalilta Sveitsistä ja Universities Awardin Doclisboasta Portugalista. Elokuva on myös palkittu Suomessa useaan otteeseen, mm. Risto Jarva-, Löylyn henki- ja Miehen työ -palkinnolla.

Myös kotimaassa elokuva on menestynyt loistavasti. Elokuva on kerännyt katsojia kotimaan elokuvateattereissa jo yli 45 000. Suomen lisäksi Miesten vuoro pyörii paraikaa Ruotsin elokuvateattereissa nimellä "Den Nakna Mannen" ja se tullaan näkemään tammikuussa 2011 myös Norjan ja Puolan elokuvateattereissa. Elokuva on julkaistu DVD:nä Suomessa lokakuussa 2010 ja pyörii edelleen elokuvateattereissa esityksissä kaikilla 9 kopiollaan.

ELOKUVA
Miehet istuvat saunassa ja puhuvat suoraan sydämestään. Ruosteisten kiukaiden lämmössä suomalaiset miehet puhdistautuvat sekä fyysisesti että henkisesti. Elokuva matkaa läpi Suomen ja pysähtyy useiden erilaisten saunojen lauteille kuuntelemaan koskettavia elämäntarinoita rakkaudesta, kuolemasta, syntymästä, ystävyydestä; elämästä. Kamera kuvaa kaikessa yksinkertaisuudessaan maisemat, saunat ja miehet lähes maagisina kuvina. Elokuva paljastaa miesten sielun poikkeuksellisen läheltä kaikessa alastomuudessaan ja muodostaa runollisen muotokuvan suomalaisesta miehestä.

Miesten vuoron ovat ohjanneet Joonas Berghäll, Mika Hotakainen ja kuvaajina ovat olleet Heikki Färm ja Jani Kumpulainen. Elokuvan on leikannut Timo Peltola ja musiikin on säveltänyt Jonas Bohlin. Elokuvan on tuottanut Joonas Berghäll tuotantoyhtiö Oktoberista. Elokuva on tuotettu yhteistyössä YLE TV2:n Dokumenttiprojektin kanssa ja sitä on rahoittanut mm. Suomen Elokuvasäätiö ja AVEK.

 

Lue lisää
Miesten vuoro »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu