Uutiset

Antichrist sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon

 

(22.10.2009)

Tanskalaisohjaaja Lars von Trierin elokuva Antichrist on saanut Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen elokuvapalkinnon. Palkinto on 350000 Tanskan kruunua eli noin 47000 euroa. Elokuvan on tuottanut Meta Louise Foldager.

Palkinto luovutetaan voittajalle Tukholmassa 27. lokakuuta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa. Tunnustus jaetaan nyt kuudetta kertaa.

Palkintoraadin mukaan Antichrist on kesyttämätön, visuaalisesti kaunis ja järkyttävän väkivaltainen elokuva surusta, raivosta ja syyllisyydestä. Elokuva ahdistaa ja koskettaa yhtä aikaa. Elokuva pureutuu päähenkilöiden sisimpään ja murtaa sisäisen ja ulkoisen todellisuuden väliset rajat.
Elokuva on kuvailmaisultaan ja näyttelijäntyöltään täydellinen, palkintoperusteissa myös sanotaan.

”Minut täyttää suuri ylpeys, ilo ja kunnia Antichristin puolesta, kun kiitän Pohjoismaiden neuvostoa elokuvan saamasta tunnustuksesta. Haluan samalla kiittää kaikkia rohkeita ja vahvoja investoijia, tahoja ja ihmisiä, jotka ovat olleet mukana saattamassa Lars von Trierin Antichristia maailmaan. Me pohjoismaalaiset kuulumme maailmassa niin harvalukuiseen todella hyväosaisten joukkoon, että mielestäni nämä etuoikeudet velvoittavat meitä hakemaan taiteen ja luovuuden rajoja. Maailmassa ei myöskään ole monta paikkaa, jossa eri taiteenlajeilla on niin suuret vapaudet kuin täällä Pohjolassa ja jossa taide saa jopa taloudellista tukea ja kannustusta valtiolta ja valtiollisilta tahoilta. Rajojen hakeminen on täysin ratkaisevaa taiteellisen vapauden ja luovan kehityksen kannalta. Ellei täällä Pohjolassa tehdä sellaista taidetta, etuoikeutemme eivät ole lainkaan oikeutettuja. Mielestäni palkintolautakunnan tekemä valinta kehottaakin meitä toimimaan myös jatkossa pohjoismaisen kulttuuriperinnön ja etuoikeutetun asemamme velvoittamina ja olemaan vastaisuudessakin niitä, jotka voivat ja haluavat laajentaa taiteen rajoja ja nostaa luovuuden rimaa!” elokuvatuottaja Meta Foldager sanoo.

Arvostetusta palkinnosta mitteli viisi pohjoismaista elokuvaa: Antichrist (Tanska), Sauna (Suomi), The Amazing Truth About Queen Raquela (Islanti), Nord (Norja) ja Ljusår (Ruotsi).

Antichrist on Suomessa edelleen esityksessä elokuvateattereissa, tällä viikolla Helsingissä Kino Engel ja viimeistä viikkoa Maximissa Hämeenlinnassa. 30.10 alkaen Helsinki ja Kuopio, Kuvakukko.

 

Lue lisää
Antichrist »
Kino Engel »
Maxim, Hämeenlinna »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu