Uutiset

PYHÄN KIRJAN VARJOLLE GRAND PRIX PARIISISSA

 

(26.3.2009)

Arto Halosen ohjaama Pyhän kirjan varjo on palkittu Grand Prixillä eli parhaan elokuvan palkinnolla Pariisin kansainvälisellä ihmisoikeuselokuvafestivaalilla (Festival International du Films des Droits de l´Homme (FIFDH) de Paris) erikoisdokumenttien –sarjassa (Dossiers et Grands reportages). Palkinnon vastaanotti Suomen Ranskan instituutin johtaja Marja Sakari tekijäryhmän puolesta Pariisissa sunnuntaina 15.3. järjestetyssä palkintogaalassa. Toisessa luovien dokumenttien –sarjassa (Documentaires de création) Grand Prix palkinnon sai Nathalie Loubeyren ”No comment” (Ranska). Festivaali järjestettiin seitsemännen kerran.

Festivaalin tuomaristo luonnehti Pyhän kirjan varjo -elokuvaa seuraavasti: Sinnikkäällä ammattimaisuudella ja tarmolla, sekä yksinkertaisuuden, humanismin ja huumorin värittämällä otteella ohjaaja herättää menestyksekkäästi huomion yritysten kyynisyydelle, jolla ei ajassamme ole enää mitään rajaa.

Pyhän kirjan varjo on tutkimusmatka Turkmenistanin vakaviin ihmisoikeus- ja sananvapausloukkauksiin sekä diktatuuriin, jota suuret kansainväliset yritykset toiminnallaan edesauttavat pitämään pystyssä. Maata hallinneen diktaattori Saparmurat Nijazovin kirjoittamaa Ruhnama-propagandakirjaa tukemalla yritykset pääsevät käsiksi miljoonien dollareiden arvoisiin sopimuksiin öljy- ja kaasurikkaan Turkmenistanin kanssa.


Aiemmin Pyhän kirjan varjo on palkittu myös Taiwanissa, Georgiassa sekä Turkissa. Euroopan elokuva-akatemia valitsi elokuvan Euroopan kymmenen parhaimman dokumenttielokuvan joukkoon valittaessa vuoden 2008 parasta dokumenttielokuvaa. Nominoinnin seurauksena Arto Halonen on kutsuttu Euroopan elokuva-akatemian jäseneksi.

Parhaillaan elokuva on elokuvateatterilevityksessä Saksassa. Ranskalais-saksalainen ZDF ARTE TV-kanava esittää elokuvan 18.4. ja yhdysvaltalainen laadukas Sundance-kanava kesäkuussa 2009.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaa Arto Halonen ja Kevin Frazier, leikkauksesta Samu Heikkilä, kuvauksesta Hannu Vitikainen ja Arto Halonen, musiikista Timo Peltola ja äänisuunnittelusta Martti Turunen ja Samu Heikkilä, 2. kuvaajina ja äänittäjinä ovat toimineet Salla Sorri ja Juha Kiviharju. Elokuvan on tuottanut Art Films production AFP Oy.

Like kustantamo julkaisi aiheesta viime vuoden lopulla Kevin Frazierin ja Arto Halosen kirjoittaman samannimisen kirjan, jonka kansainvälisistä käännösoikeuksista ovat jo useat maat osoittaneet kiinnostuksensa.

 

Lue lisää
Art Films »
Shadow of the holy book »
International Human Rights Film Festival of Paris »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu