Uutiset

Tummien perhosten koti kilpailee Suomen ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

 

(2.9.2008)

Viisi ehdokasta Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2008 elokuvapalkinnon saajiksi on julkistettu tänään kaikissa pohjoismaissa. Ehdokkaat ovat:

Tanskasta The Early Years – Erik Nietzsche Part 1 (De unge år – Erik Nietzsche Part 1), ohjaus Jacob Thuesen, käsikirjoitus Lars von Trier ja tuotanto Sisse Graum Jørgensen ja Marie Gade (Zentropa).
Suomesta Tummien perhosten koti, ohjaus Dome Karukoski, käsikirjoitus Marko Leino (Leena Landerin romaanin pohjalta) ja tuotanto Markus Selin (Solar Films).
Islannista White Night Wedding (Brúðguminn), ohjaus Baltasar Kormákur, käsikirjoitus Baltasar Kormákur ja Ólafur Egill Egilsson ja tuotanto Agnes Johansen ja Baltasar Kormákur (Blueeyes Productions).
Norjasta The Man who Loved Yngve (Mannen som elsket Yngve), ohjaus Stian Kristiansen, käsikirjoitus Tore Renberg (oman romaaninsa pohjalta) ja tuotanto Yngve Sæther (Motlys).
Ruostista Sinä elävä (Du Levande), ohjaus ja käsikirjoitus Roy Andersson ja tuotanto Pernilla Sandström (Studio 24).
Elokuvapalkinsumma, 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa, jaetaan voittajaelokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken.
Vuoden 2008 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 15. lokakuuta. Palkinto luovutetaan voittajalle Helsingissä 28.10. Pohjoismaiden neuvoston istunnossa.


Kotimaisen ehdokkaan valinta

Suomalaisen ehdokkaan vuoden 2008 Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi on valinnut kansallinen palkintolautakunta, jonka varsinainen jäsen on toimittaja Johanna Grönqvist ja varajäsen toimittaja Kati Sinisalo.
Palkintolautakunnan perustelut ehdokasasettelulle:
”Tummien perhosten koti on nuoren pojan traaginen kasvutarina täynnä synkkää epätoivoa. Elokuva ei kuitenkaan jätä päähenkilöä eikä katsojaa pimeyteen. Luonteva, tehoja ja emootioita kaihtamaton elokuvakerronta luo vahvan tarinan menneisyydestä ja vapautumisen tärkeydestä.”


Elokuvapalkinnon saajan valinta

Palkittavan elokuvan valitsee kansallisista palkintolautakunnista koostuva pohjoismainen jury, jossa on viisi varsinaista jäsentä, eli Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan kansallisten palkintolautakuntien jäsenet. Jury kokoontuu ja katselee kaikki ehdokkaat yhdessä, ja julkistaa päätöksensä 15. lokakuuta.

Pohjoismainen palkintolautakunta
Lehtori Anne Jerslev – Tanska
Toimittaja Johanna Grönqvist – Suomi
Kirjailija Sigurjón B. Sigurðsson – Islanti
Elokuvakriitikko Le LD Nguyen – Norja
Elokuvakriitikko Eva af Geijerstam – RuotsiEhdokkaat esillä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa

Ehdokkaat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi esitetään elokuvatapahtumissa kaikissa pohjoismaisissa pääkaupungeissa syksyn aikana. Suomessa ehdokkaat nähdään osana Rakkautta & Anarkiaa festivaalin ohjelmistoa paitsi Helsingissä, myös Tampereella ja Jyväskylässä.

Näytöspäivät Suomessa
• Helsinki 18.–28.9.2008, Maxim, Kinopalatsi
• Tampere 26.–28.9.2008, Niagara
• Jyväskylä 29.9.–1.10.2008, Kampus Kino

Näytösajat ja tiedot lipunmyynnistä
http://www.nordiccouncilfilmprize.com

 

Lue lisää
HIFF »
Norden »
Nordisk Film og TV fond »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu