Uutiset

PETER VON BAGHIN HELSINKI-ELOKUVA ENSI-ILTAAN

 

(11.8.2008)

Peter von Baghin dokumenttielokuva Helsinki, ikuisesti saa ensi-iltansa Helsingin juhlaviikoilla 15.8. klo 18.30 Bio Rexissä. Esitys avaa juhlaviikot ja se tarjotaan helsinkiläiselle yleisölle ilmaisnäytöksenä. Hurjan kysynnän vuoksi liput näytökseen jaettiin loppuun muutamassa tunnissa.

Suuren suosion johdosta Helsingin juhlaviikot järjestää elokuvasta toisen ilmaisnäytöksen 15.8 klo 20.30 Bio Rexissä. Lippuja upean kooste-elokuvan lisänäytökseen voi noutaa LippuRexistä 8.8. klo 9 alkaen. (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24)

Helsinki, ikuisesti on Peter von Baghin pitkäaikaisen unelman toteutuma. Se on suuri Helsinki-aiheinen kooste-elokuva Pohjolan valkeasta kaupungista. Kyseessä on arkistomateriaaliin ja suomalaiseen taiteeseen perustuvaa kaupunkisinfonia ja spektaakkeli illuusioiden Helsingistä. Von Bagh etsii elokuvassaan kaupungin henkeä ja sielua ja tekee sen tyylilleen uskollisena assosiaatioiden ja kompilaatioelokuvan parhaiden perinteiden mukaan. Elokuva on samalla suomalaisen taiteen kuva ja toimii paitsi Helsingin muotokuvana myös laajempana esseenä suomalaisesta kulttuurista.

Suomen pääkaupunkia on kuvattu runsaasti elokuvissa, niin fiktioissa kuin dokumenteissakin. On olemassa kuvaa 1900-luvun ensi vuosikymmeniltä, sodasta ja rauhasta, pääkaupungin olemuksen tiivistävistä miljöistä: asemalta, stadionilta, toreilta, puistoista ja takapihoilta. Elokuvassa fiktiiviset ja todelliset henkilöt saavat saman todistusvoimaisen läsnäolon.

Kollaasissa on otteita lähes sadalta Helsinkiä kuvanneelta taiteilijalta. Elokuvassa käytetään kirjallisuuden katkelmia, maalauksia ja valokuvia - kuitenkin hillitysti, pääpaino on elävällä kuvalla ja sillä ajan ja paikan konkretian pelkistävällä erityiskosketuksella, jonka vain elokuva voi todistusvoimaisesti esittää. Mukana on myös koko joukko suomalaisten rakastamia filmitähtiä Tauno Palosta ja Ansa Ikosesta alkaen.


Elokuvaohjaaja, tutkija, kulttuurin monitoimimies, Valtiotieteen tohtori ja Elokuvahistorian professori Peter von Bagh on suomalaisen kulttuurin merkkimiehiä, joka on käsitellyt elokuvissaan ja kirjoissaan suomalaisuutta laaja-alaisesti ja ennakkoluulottomasti. Von Bagh on palkittu mm. DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin elämäntyöpalkinnolla 2005 ja vuoden parhaana tietokirjailijana Tieto-Finlandia-palkinnolla 2007. Elokuvasta hän on kirjoittanut laajasti ja julkaissut kymmeniä kirjoja, mm. kirjan Aki Kaurismäestä. Tuotantoyhtiö ILLUME OY on maamme johtavia dokumenttielokuvayhtiöitä.


HELSINKI, IKUISESTI
Dokumenttielokuva Helsingistä, noin 74 min 25 sek
Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter von Bagh
Leikkaus: Petteri Evilampi
Äänisuunnittelu: Martti Turunen
Apulaisohjaaja: Anna Korhonen
Lukijat: Sulevi Peltola, Erja Manto, Peter von Bagh
Rahoittajat ja tukijat: Suomen elokuvasäätiö, YLE Yhteistuotannot, Helsingin kaupunki, Greater Helsinki Promotion Oy, Saison Finlandaise en France, Suomen kulttuurirahasto
Tuotanto: Jouko Aaltonen / Illume Oy


 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu