Uutiset

Itsenäinen Suomi kertaa Suomen 90-vuotisen historian

 

(29.11.2007)

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Matila Röhr Productions ja Oy Nordisk Film Ab ovat tuottaneet yhteistyössä itsenäisen Suomen tärkeimmistä tapahtumista kertovan DVD-julkaisun. Historiallisiin tositapahtumiin perustuvan fiktiivisen kertomuksen on käsikirjoittanut Antti Tuuri. Tarinaa kuvittaa ainutlaatuinen, arkistoista kerätty filmimateriaali. Kertojana on Leena Uotila.

Talvisodan alkamisen vuosipäivänä 30.11.2007 julkaistavalla DVD:llä seurataan Suomen itsenäistymisen aikaan 6.12.1917 syntyneen Ainon elämää. Tarina kuljettaa katsojaansa läpi itsenäisen Suomen historian Ainon ja hänen perheensä silmin. Kertomus sivuaa itsenäisyyden ajan tärkeimpiä tapahtumia tavallisten suomalaisten näkökulmasta. Luvassa on politiikan merkkipaaluja, huippuhetkiä urheilun, taiteen ja kirjallisuuden saroilla, koulujärjestelmän uudistuksia ja sukupuolten tasa-arvoistumista oikeuksien yhdenvertaistamisen myötä. Myös kansakunnan yhteiset ylpeydenaiheet, kuten Armi Kuuselan menestys Miss Universum –kilpailuissa ja Nokian perustaminen, saavat arvoisensa huomion.

– Halusimme kertoa suomalaisille maamme historiasta ihmisläheisesti ilman koulumestarimaista paatosta. Kuvamateriaalia on haettu perinteisten arkistojen kuten Suomen elokuva-arkiston ja YLEn lisäksi ulkomailta ja yksityishenkilöiltä. Kaikki otokset on valittu siten, että olemme välttäneet jo ennen nähtyjä filminpätkiä ja käyttäneet näiden sijaan mahdollisimman paljon yksityisarkistoista löydettyä kaitafilmi- ja henkilökohtaista kuvamateriaalia, kertoo julkaisun tuottaja Ilkka Matila (Äideistä parhain, Rukajärven tie) Matila Röhr Productionsista ja jatkaa:
– Joukossa on ehdottomia helmiä kuten sota-ajan kaitafilmiä väreissä yksityishenkilön kuvaamana. Ainon tarinaa seuratessa toivomme katsojan tuntevan istuvansa isovanhempiensa luona kuunnellen, kuinka nämä muistelevat omaa elämäänsä ja maamme lähihistoriaa.

Itsenäinen Suomi on osa Suomalaisten oma historia –DVD-sarjaa, johon kuuluu lisäksi seitsemän aikaisemmin julkaistua, vanhaan maakuntajakoon perustuvaa DVD-levyä: Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta, Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu, Häme ja Pirkanmaa, Kymi ja Etelä- ja Pohjois-Karjala, Keski-Suomi ja Savo. Suomalaisten oma historia –sarjassa luodaan katsaus tavallisten suomalaisten arkeen ja elämään Suomessa: aineisto on kerätty sekä virallisten arkistojen kätköistä että yksityishenkilöiltä.

 

Lue lisää
Suomalaisten oma historia »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu