Uutiset

VEDENALAISET ELOKUVAT & MEREN SININEN

 

(24.4.2007)

MRP Matila Röhr Production Oy:n vedenalaiset elokuvat ovat nyt kaikki saatavilla dvd:nä. Vedenalaiset elokuvat -sarja sisältää dokumentit Deep Breath – Liuku syvyyksiin, Taistelusukeltajat, Beluga – Maitovalaat ajan virrassa, Vedenalainen Islanti sekä Hylyt 1 & 2. Kokonaisuutta täydentää BBC-dokumentti Meren sininen.

BBC:n tuottama elokuva MEREN SININEN (Deep Blue, 2003) on luonnon oma jännitysnäytelmä, jonka näyttämönä toimivat maailman valtameret. Elokuvan maalauksellista kuvakerrontaa rytmittää Berliinin filharmonikoiden esittämä ja George Fentonin säveltämä musiikki. Elokuvan ovat ohjanneet Alastair Fothergill ja Andy Byatt, ja käsikirjoittanut David Attenborough. Tekijöiden aiempiin ansioihin lukeutuvat mm. Blue Planet -tv-sarja sekä Etelämantereen ihmeet. Meren sininen kuvattiin noin 200 kuvauspaikassa ympäri maailmaa ja kuvamateriaalia taltioitiin ennätykselliset 7000 tuntia. Elokuvaa kuvattiin samanaikaisesti Blue Planetin kanssa, ja yhteenlaskettu budjetti on yksi kaikkien aikojen suurimmista luontodokumenttien historiassa, ennätykselliset 17 miljoonaa dollaria. Kaiken tämän tuloksena syntyi elokuva, joka on paljon enemmän kuin perinteinen luontodokumentti.

Ari Heinilän ohjaama, palkittu vedenalaisdokumentti DEEP BREATH – LIUKU SYVYYKSIIN (2005) kertoo vapaasukeltaja Topi Lintukankaasta, joka ensimmäisenä ihmisenä sukelsi yli 60 metrin syvyyteen ilman hengityslaitetta, räpylöitä tai muita apulaitteita. Visuaalisesti huikaiseva dokumentti kertoo millä keinoilla mies pimeästä ja kylmästä Pohjolasta pyrkii mielen ja kehon täydelliseen hallintaan. Maailmanennätysyritykseen huipentuva elokuva on yleismaailmallinen kuvaus ihmisen tavoitteista, unelmista ja vahvasta halusta päästä omiin päämääriin.

Dennis Hamro-Drotzin ohjaama TAISTELUSUKELTAJAT (2006) on dokumentti Suomen puolustusvoimien vaativimmasta ja salaisimmasta koulutuksesta, taistelusukeltajakurssista. Dokumentti seuraa yli vuoden ajan nuorten, sukeltajakurssille valittujen varusmiesten suurta haastetta pääsykoevaiheesta läpi äärimmäisen rankan koulutuksen aina kotiutumiseen asti. Se näyttää miten sukeltajia koulutetaan tehtäviin, joita on totuttu näkemään vain toimintaelokuvissa.

Kahdella arktisella alueella, Vienanmerellä ja Arktisessa Kanadassa, kuvatussa dokumenttielokuvassa BELUGA – MAITOVALAAT AJAN VIRRASSA (2002) sukelletaan maitovalaiden maailmaan, nykyaikaiseen valastutkimukseen sekä valaiden merkitykseen ihmiselle eri kulttuureissa. Viimeisimmässä tutkimuksessa kiinnostavimmaksi osa-alueeksi on noussut valaiden kielen, ”aakkosten”, sekä monimutkaisen sosiaalisen käyttäytymisen selvittäminen. Kuvausryhmä seurasi ohjaaja Patricia Simsin johdolla tutkijoiden työskentelyä Solovetskin luostarisaarella sekä moskovalaisessa tutkimuskeskuksessa.

Marko Röhrin VEDENALAINEN ISLANTI (1997) vie katsojan Euroopan viimeiselle tutkimattomalle alueelle: Islannin ainutlaatuiseen vedenalaiseen maailmaan. Elokuvassa tutustutaan kiehuvien vesien geysireihin ja kristallinkirkkaisiin järviin Islannin rannikolla, ja sukelletaan jäävuorten alle, mannerlaattojen välisiin maanrepeämiin ja syviin luolastoihin.

Marko Röhrin dokumenttisarja HYLYT 1 & 2 (1996) tutkii Itämeren historiaa ja haaksirikkoja. Se paljastaa Suomenlahden kolmenkymmenen upeimman hylyn salat ja kertoo kiehtovia tarinoita merenkulun historiasta sekä Itämeren luonnosta. Elokuvakameralla on tutkittu Suomenlahden ja Järvi-Suomen syvyyksiä sekä taltioitu museoaarteita Suomessa, Ruotsissa, Englannissa ja Saksassa. Sisältää mm. ”Kadonneiden hylkyjen metsästäjät” sekä materiaalia Vrouw Marian sukelluksesta 2002.

 

Lue lisää
Meren sininen »
Deep Breath - Liuku syvyyksiin »
Taistelusukeltaja »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu