Uutiset

SODANKYLÄN ELOKUVAJUHLAT AVAA JÄLLEEN VAPPUJUHLINNAN!

 

(23.4.2007)

Kulttifilmi Häxan (1922) maanantaina 30.4. klo 18.00 elokuvateatteri Bio Rexissä Helsingissä. Vinter-orkesterin vierailevana solistina Lau Nau (Laura Naukkarinen).

Sodankylän elokuvajuhlat ja Sodankylän elokuvakeskus toivottavat kaikki tervetulleeksi juhlistamaan vappuaattoa säestetyn mykkäelokuvaesityksen parissa maanantaina 30.4. klo 18.00 elokuvateatteri Bio Rexiin.

Sodankylän elokuvajuhlat esittää vuosittain vähintään kaksi säestettyä mykkäfilminäytöstä, joissa kuolemattomat mestariteokset ovat saaneet live-musiikin avulla siivet esimerkiksi rockin, klassisen musiikin tai jazzin säestyksellä.

Matti Byen johtama ruotsalainen The Panoptikon Orchestra (nykyisin Vinter) vastasi kesällä 2006 Sodankylän 21.
elokuvajuhlien kohokohdasta säestämällä Benjamin Christensenin kulttiklassikon Häxan.

Nyt tuo festivaalin sirkusteltassa koettu juhlien perinteinen mykkäfilmihuipentuma on mahdollista kokea Helsingissä, kun esitys polkaisee vapun juhlinnan käyntiin.
Näytöksessä Vinter-yhtyeen solistina vierailee suomalaisen kokeellisen musiikin nouseva tähti Lau Nau (Laura Naukkarinen). Tilaisuus jatkaa luontevasti viime vuonna Helsingissä järjestettyä vapputapahtumaa, jossa Laika & The Cosmonauts säesti Fritz Langin elokuvan Metropolis saavuttaen huikean suosion.

Vinter-orkesteri soittaa sekä ennalta sävellettyä että improvisoitua musiikkia mykkäelokuviin, yhtä hyvin perinteisillä kuin moderneillakin instrumenteilla.
Orkesteri käyttää hyväkseen ennakkoon nauhoitettua materiaalia, äänitehosteita ja harvinaisia instrumentteja (kuten sahaa) luodakseen melodian ja ilmapiirin, jotka sopivat yhteen valkokankaan tapahtumien vaihtelevien tunnelmien kanssa.

Vinterin vierailevana solistina kuultava Lau Nau (s. 1980) on toiminut pitkään uudessa suomalaisessa undergroundissa paitsi muusikkona eri yhtyeissä, myös julkaisijana ja tapahtumajärjestäjänä. Ensimmäisellä Lau Nau -soololevyllään Kuutarha hän käytti lauluäänensä lisäksi 23 instrumenttia. Levyllä, joka sai hyvän vastaanoton ulkomaisia alan lehtiä myöten, orgaaninen, elektroninen, rakenne ja improvisaatio kietoutuvat lumoavasti toisiinsa.

Liput (15 €) voi varata ennakkoon sähköpostitse:
johanna.saarinen@msfilmfestival.fi tai puhelimitse klo 11.00 -16.00 välisenä aikana numerosta 09 - 685 2242.


**************
HÄXAN ("Noita")
Ruotsi 1922
Ohjaus: Benjamin Christensen
Käsikirjoitus: Benjamin Christensen
Kuvaus: Johan Ankerstjerne
Leikkaus: Edla Hansen
Lavastus: Richard Louw
Näyttelijät: Maren Pedersen, Clara Pontoppidan, Elith Pio, Oscar Stribolt, Tora Teje, John Andersen, Benjamin Christensen, Poul Reumert, Karen Winther, Kate Fabian, Else Vermehren, Astrid Holm, Johannes Andersen, Gerda Madsen, Aage Hertel, Ib Schönfeld, Emmy Schönfeld, Frederik Christensen, Ella La Cour, Elisabeth Christensen, Henry Seemann
Tuotanto: Aljosha Production Company, Svensk Filmindustri AB.
Kieli: ruotsi
Tekstitys: suomi
Kesto: 87 min

1922 valmistunut Häxan ("Noita") on yksi omalaatuisimpia tapauksia. Sen ohjaaja Benjamin Christensen (1879-1959) oli tanskalainen, tunnettu myös näyttelijänä (mm. suuren Carl Th. Dreyerin elokuvassa Mikael). Christensen työskenteli myös Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, jossa Häxan valmistui pitkän, tuskaisan ja katastrofaalisen kalliin työprosessin jälkeen. Tämä häikäisevä, vuosikymmenien jälkeen täysin moderni kollaasi noituuden historiasta ja olemuksesta on koko skandinaavisen elokuvan oudoin monumentti, suurellisesta skaalastaan huolimatta vihlova ja henkilökohtainen elokuva.

Teoksen kuvat on ammennettu 1500- ja 1600-lukujen oikeustieteellisistä asiakirjoista: vastasyntyneitä viskataan kiehuviin patoihin, vanhojen naisten rintoja käsitellään poltinraudoilla, hirtetyn irronneesta kädestä kynsiä jotka vedetään kynsiä, jne. Sadismin ja rivouden rajat rikkova 'dokumentaari' on elokuvahistorian omituisuuksia, joka luonteensa takia on jäänyt pienten erikoisyleisöjen mannaksi.

?Noita? vaikuttaa vuosikymmenien jälkeen nähtynä hämmästyttävän modernilta. Sen siirtymät virallisista teksteistä ja dokumenteista minämuotoiseen kerrontaan voisivat olla jostain 60-luvun elokuvasta ja vaikuttava on myös se aito kiihko, jolla Christensen kieltäytyy jättämästä aihettaan historian turvalliseen hämärään:
loppujaksoissa hän näyttää psykiatrisia klinikoita, pakkohoitolaitoksia ja kunnalliskoteja, joissa hänen näkemyksensä mukaan yhteisön harjoittamat noitavainot ja taikauskon riitit jatkuvat tuskin sanottavasti entisiä aikoja valistuneemmissa muodoissa.

Peter von Bagh

**************

 

Lue lisää
Sodankylän elokuvajuhlat »
Sodankylän elokuvakeskus »

 
hollywood

10.3.2017

Saattokeikka

Tutustu lämminhenkisen elokuvan näyttelijöihin. SAATTOKEIKKA nyt elokuvateattereissa!

Lue koko juttu